Monday, June 15, 2009

tentang tentang,...jeREbU


sebab... aku tinggal kan die di wang ulu..huhu... napa la ak tinggal.. sebab beg dh xmuat nak masukkan die nih.. gemok~~

sekali lagi aku jengah blog xing.. emm.. aku suka baca.. sbb menarik.. ak xreti nk buat mcm die.. punye idea menceriakan blog dan bnyk la.. xbosan baca blog die.. huhuhu..

ujan lagi skali arini.. API or the Air Pollution Index dh kurang jadi 51 kat IPOH ni.. alhamdulillah.. elok gak sikit keadaan jerebu ni. naek seksa tengok langit.. kelabu dari biru..

kembali biru langit itu....

KUALA LUMPUR: Jerebu dijangka berterusan walaupun beransur pulih berikutan keadaan kebakaran di negara jiran yang masih belum ditangani sepenuhnya. Jumlah titik panas yang mewakili kawasan kebakaran di negara jiran menunjukkan peningkatan mendadak iaitu 86 di Sumatera dan 49 di Kalimantan berbanding 23 dan empat yang dicatatkan sebelum ini. Bagaimanapun, secara keseluruhannya, bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) sehingga jam 5 petang tadi menunjukkan keadaan semakin pulih dengan 23 kawasan mencatatkan tahap sederhana manakala 26 lagi dalam keadaan baik.
-sumber: berta harian-

jerebu ni jadi bila dh bnyk sangat habuk n asap yg berkumpul kat udara kering..
cahaya matahari susah nak tembus jerebu ni.. die reflek balik cahaya.. tu la sbb jarak penglihatan kte time jerebu ni pendek.. huhuhu..
senang kata jerebu ni menyusahkan idup.. habuk yg kt udara tu gak bole kaco pernafasan kte..
tu la sbb kena pake topeng N-95 tu.. huhuhu

bnyak lak ak cerita pasal jerebu nih.. hehehe...
pape pon bnyk lagi kena baca.. tambah ilmu yg xseberapa.. hehehe


2 comments:

  1. mimi, ko copy je lik soalan tag tu...
    then, ko jwp ngan jwpn ko s'diri...
    okay?! :)
    wey, rindu ko !!!
    ko jd akak ppms lg ke?!

    ReplyDelete
  2. cayang....
    windu kamu ni...
    xsbar mau pulang...

    ReplyDelete